Mar 2, 2007

Muse Live in KL 25 Feb 07 : We were there!

THE BANDITOS:
Perverdz - trip project manager (aka tukang beli tiket), poser, bujang terlajak
Zix - architech chubby anak sorang, retired grunge kid
Probot_X - deviantartist, ex-devil music worshipper, single but not available
Adik Probot_X - Status Unknown (tapi rambut dia lagi panjang dari Probot_X)

GROUND ZERO:
Compared to Stadium Merdeka (Linkin Park) dengan Bukit Kiara Equestarian (Fatboy Slim, Incubus) aku rasa stadium negara ni lagi best sebab size/kapasiti dia memang sedap2 jek tuk konsert camni. Seating tiket paling murah cam kitorg (RM53, Free Seating) kalau masuk awal bleh dpt view stage bleh tahan baeeeek punyer clear gak.Crowd ari tu macam2 jenis org.
Chickies yg berbadan nakal2 pon ramai..hukhuk...

BEST ROCKING MOMENT:

-Layan burger sebelum masuk stadium

-Org tiket Rockzone serbu masuk area org tiket Pit depan stage. RELA bleh tgk jek hahaha..

-Start lampu stadium padam dan seterusnya the next first 3 songs; Knight of Cydonia + Hysteria + Super Massive. Atmosphere dlm stadium time tu, peeerggghh..!
- Starlight + Plug in Baby + Map of The Problematique + Time Is Running Out + New Born.. one after another. Suma org aku rasa bangun layan skali.




-Time Matthew Bellamy tunjuk skill dia main piano...!

-Time bebola belon besar tu diorg lepaskan kat crowd.



-Setting stage simple tapi berkesan dgn mainan lighting yg selari dgn musik.

-Gitar Matthew Bellamy bleh pantulkan cahaya dan drumkit transparent Dominic Howard. Bassist Chris Wolstenholme rilek jek main layan angguk2 kepala... haha..



-Whole of encore.
-Tergesel2 anggota badan dengan amoi sebelah aku time sama2 terkinja2. hukhukhuk..

WORST POTOONG MOMENT:

-Kena tunggu burger tu siap bleh tahan lama gak.
-Disebabkan masuk awal nak dapat seat best, tunggu show start
pon boleh tahan gak lamaa...
-Apa da... crew setting guitar/drum/mic pon nak sorak ke..?
-Dah dpt seat cantek punyer dah, bleh plak nak rasa gi toilet. dah gi toilet, orang dah ramai gile kat aisle suma dah. Tak dpt nak masuk balik seat tadik.Kena berdiri plak kat belakang. (Tapi dpt spot cun jugak. sebelah amoi seksi, sila rujuk best rocking moment diatas)
-Mamat sebelah lagi satu asyik2 layan PDA dia plak time aku nak terkinja2. Kena kontrol2 sket kang terkena jatuh plak. @#$%^&* tul. Nak layan PDA kat umah aahhh braderrr...!
-Setting Speaker/Sound system lebih tuk kat area depan stage jek.
-Tak sempat nak beli t-shirt masa dah abis konsert.
-Tak sempat nak hafal suma lirik so tak leh nak layan nyanyi skali suma lagu...
-Dah balik umah pikir kena masuk keje pagi besok! wargh!


Kesimpulan
Walaupun aku takde lah hardcore sgt kat Muse ni, tapi i can see why they get the title 'Best British Live Band', 'NME Best British Band' and all that. Memang sempoi, cool. .. dan yang sewaktu dengannya. Even with the minor hiccups and shit.. the music, the band, the atmosphere, the energy... this is one heck of an experience to remember. 4 star out of 5!
How was it for you that sunday night?

Ok... next: Pearl Jam, Mars Volta, Deftones, HIM, The Killers, Weezer or Killswitch Engage Live in KL maybe???


Photo credit: All the cool people @ The Official Muse Massage board - Muse Malaysian Fans (
they got some really hardcore fans there..!!) & Probot_X

2 comments:

probotx said...

gitar mat belami yg bercahaya2 tuh dia nyer efek yg kasik bunyi2 x senonoh tuh bila digesel2 tang situ... kalo aku dok kat pit tu mungkin laa aku leh kasik 4 bintang atau lebey. aku ada terdengar org ckp placebo pun nk turun msia?? wtf?

PerverdZ said...

byk doit ko nak beli tiket pit tuh? hukhukhuk..
apa placebo??? mane ko dgr kabr angin nih? tapi kalau betui best gak. kena la praktis2 jadi bapok start skang.. hahaha...